Alim daha çox hansı bitki məhsullarının zəhərlənməyə səbəb olduğunu açıqlayıbbackend

Vegan ət, salat və meyvələrin qida zəhərlənməsinin “günahkarı” olma ehtimalı digər bitki qidalarından daha çoxdur.

Qida mikrobiologiyası üzrə tədqiqatçı və Svinburn Texnologiya Universitetinin (Avstraliya) ətraf mühitin sağlamlığı üzrə müəllimi Sara Maklin bu barədə The Conversation-a danışıb.

McLean deyir ki, mərciməkli burgerlər və emal edilmiş bitki mənşəli köftələr kimi vegan “ət” yeməkləri protein və nəmlə zəngindir. Bu cür məhsullar yanlış hazırlanırsa və ya saxlanılırsa, bu, patogen bakteriyaların inkişafına kömək edə bilər.

Finlandiyada aparılan bir araşdırma vakuumla doldurulmuş vegetarian kolbasaların yüksək miqdarda Clostridium botulinum sporlarını ehtiva etdiyini göstərdi. Bu, sinir sisteminə təsir edən nadir xəstəlik olan botulizmə səbəb olan mikroorqanizmdir.

Kartof, makaron və ya düyü kimi nişastalı salatlar ətraf mühitdə geniş yayılmış bakteriya növü olan Bacillus cereus ilə çirklənə bilər. Pişirmə zamanı sağ qalan istiliyədavamlı sporlar əmələ gətirirlər. Qida yüksək temperaturda saxlandıqda bu bakteriya çoxalır.