Umea Universitetinin (İsveç) alimləri müəyyən ediblər ki, yağların xeyrinə karbohidratlardan imtina “pis” xolesterinin və qan təzyiqinin səviyyəsini artırır.
Bu dəyişikliklər ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktoru kimi xidmət edir. Tədqiqatın nəticələri Beynəlxalq Kardiologiya Jurnalında (IJC) dərc edilib.
Araşdırmada orta yaş həddi 48,7 olan 100 könüllü iştirak edib. İştirakçılar siqaret çəkmədilər, metabolik xəstəliklərə məruz qalmadılar və ya lipidləri azaldan dərmanlar (məsələn, xolesterin) qəbul etmədilər. Üç ay ərzində könüllülər az karbohidratlı, çox yağlı pəhriz izlədilər.
Karbohidratlarla zəngin qidalara şirniyyat və un məhsulları, həmçinin bitki mənşəli qidalar – meyvələr, tərəvəzlər, giləmeyvə və dənli bitkilər daxildir. Yağlar ət, pendir, yumurta, qoz-fındıq, yağlar, fast food, balıq və süd məhsullarında olur.
Pəhrizdən əlavə, iştirakçılar iştahda, fiziki fəaliyyət səviyyəsində, çəkidə, rifahda və kalori qəbulunda dəyişiklikləri bildirdilər. Tədqiqatın sonunda orqanizmdə metabolik dəyişiklikləri qiymətləndirmək üçün hər bir könüllüdən qan və sidik nümunələri götürülüb.