Alimlər hansı qəhvənin qanda xolesterinin səviyyəsini artıra biləcəyini müəyyən ediblərbackend

Uppsala Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qəhvə maşınlarından çıxan qəhvənin tərkibində ən çox diterpen olan kafestol və kahveol, qanda xolesterinin səviyyəsini artıran maddələr var. Tədqiqatın nəticələri “Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases” (NMCSD) jurnalında dərc olunub.

Alimlər müxtəlif iş yerlərində fasilə otaqlarında 14 qəhvə maşınının qəhvə tərkibini təhlil ediblər. İçki hazırlamaq üçün onlara İsveç supermarketlərinin rəflərində tapıla bilən beş markanın üyüdülmüş qəhvəsi yüklənib.

Hər iki-üç həftədən bir, hər qəhvə maşınından iki içki nümunəsi götürülürdü. Təcrübənin təmizliyini təmin etmək üçün süzgəcdən, fransız presdən, sadə qaynar sudan və parça filtrindən istifadə etməklə hazırlanmış qəhvə üzərində oxşar analiz aparılmışdır.

Nəticələr göstərdi ki, kafestol və kahveol səviyyələri espresso maşınlarının qəhvəsində ən yüksək olub. Kafestol və kahveol qəhvə dənələrinə acılıq verən diterpenlər, bioloji aktiv maddələrdir. Bu birləşmələr həmçinin zəhərli maddələrin təsirsizləşdirilməsində iştirak edən qaraciyər fermentlərini aktivləşdirməyə və bədəndə trigliseridlərin səviyyəsini artırmağa qadirdir.