Vaşinqton Dövlət Universiteti tərəfindən aparılan bir araşdırma, hər gün ağcaqayın suyu içməyin maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırdığını, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı saldığını və bədənin yağ yandırma qabiliyyətini artırdığını göstərdi.
Nəticələr Nutrients jurnalında dərc olunub.
Təcrübədə 18 kilolu böyüklər iştirak edib. Bir həftə ərzində iştirakçılar ya 12 unsiya (340 qram) ağcaqayın suyu, ya da oxşar dad və vizual xüsusiyyətlərə malik plasebo istehlak etdilər. Tədqiqatın nəticələri göstərdi ki, ağcaqayın şirəsi bağırsaq mikrobiomunun tərkibini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırıb, faydalı bakteriyaların sayını artırır və zərərlilərin səviyyəsini azaldır.
Bundan əlavə, ağcaqayın suyu qanda qlükoza səviyyəsini orta hesabla 24%, insulin səviyyəsini isə 9% azaldır. Bu dəyişikliklər qlükoza tolerantlığının yaxşılaşdığını və bədənin karbohidratları emal etmək qabiliyyətini göstərir. Yağ oksidləşməsində artım da qeydə alınıb, bu, yeməkdən sonra və fiziki fəaliyyət zamanı bədənin yağ turşularını parçalamaq qabiliyyətinin artdığını göstərir.