Alimlər hətta orta dərəcədə spirtli içki qəbulunun gözlənilməz təhlükələri barədə xəbərdarlıq ediblərbackend

Amerikalı tədqiqatçılar tərəfindən aparılan yeni sistematik araşdırma, hətta az miqdarda spirtli içkinin belə bir sıra xərçəng növlərinin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını təsdiqləyib. Spirtli içkilərin istehlakının tezliyi və həcmi döş, qaraciyər, yoğun bağırsaq, ağız, qırtlaq, qida borusu və mədə xərçənglərinin inkişaf ehtimalına birbaşa təsir göstərir.

Tədqiqat “Cancer Epidemiology” jurnalında dərc edilib.

Tədqiqatçılar bir neçə onlarladan təxminən 100 milyon iştirakçıya qədər olan 62 tədqiqatı təhlil ediblər. Xüsusilə, spirtli içkilərin kanserogen təsirlərinə qarşı həssaslığı artıran komorbidlikləri – piylənmə, diabet və xroniki qaraciyər xəstəliyi olan şəxslərə diqqət yetirilib. Müəlliflərin qeyd etdiyi kimi, çox və ya müntəzəm spirtli içki qəbulu xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır, lakin orta dərəcədə istehlakla artan risk də müşahidə olunur.

İçkinin növü də rol oynaya bilər. Bəzi tədqiqatlarda ağ şərab və pivə müəyyən xərçəng növlərinin artması ilə daha çox əlaqələndirilib, sərt spirtli içkilər isə belə bir əlaqə göstərməyib. Cins fərqləri də əhəmiyyətli olub: kişilər üçün risk tez-tez içməklə, qadınlar üçün isə ara sıra çoxlu içki qəbul etməklə artıb. Siqaret çəkmək spirtli içkilərin təsirini əhəmiyyətli dərəcədə artırıb.