Alimlər kimyəvi maddələr olmadan almaların qızarmasını necə yavaşlatmağı tapıblarbackend

Şenyan Kənd Təsərrüfatı Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, təzə almaların bənövşəyi işıqla şüalanması onların qaralmasını xeyli ləngidir və təravətini uzadır. Tədqiqatın nəticələri Horticulture Research (HR) jurnalında dərc olunub.

Alimlər qrupu dörd gün ərzində təzə kəsilmiş almaları 700 lüks bənövşəyi LED işığı ilə “müalicə edib”. Sonra nümunələr qaranlıqda oxşar müddət ərzində saxlanılan meyvələrlə müqayisə edildi.

Nəticələr göstərdi ki, dördüncü gündə “nəzarət” almaları xeyli qəhvəyi rəngə çevrilib, işıqla işlənmiş almalar isə təzə görünür. Tədqiqatçılar izah ediblər ki, bənövşəyi işığa məruz qalma antioksidantla zəngin birləşmələrin yığılmasını stimullaşdırır və rəng dəyişikliyinə səbəb olan oksidləşdirici fermentlərin fəaliyyətini bloklayır.

Alimlər texnologiyanın qida sənayesinə asanlıqla tətbiq oluna biləcəyini, qida tullantılarını azalda biləcəyini və armud, qovun və ananas kimi digər dilimlənmiş meyvələrin görünüşünü yaxşılaşdıra biləcəyini söylədi. Bundan əlavə, meyvələrin bənövşəyi işıqla şüalanması bizə raf ömrünü uzadan kimyəvi maddələrin istifadəsindən qismən imtina etməyə imkan verəcək.