Ozonlaşdırılmış su ilə müalicə manqonun təravətini dadını və ətrini itirmədən təxminən iki dəfə uzadır. Edith Cowan Universitetinin (Avstraliya) alimləri belə nəticəyə gəliblər.
Nəticələr Plant Growth Regulation (PGR) jurnalında dərc olunub.
Alimlər qeyd ediblər ki, manqonun saxlama müddəti çox qısadır: Avstraliyada məhsulun təxminən 20%-i xarab olması və saxlama şəraitinin məhdud olması səbəbindən itirilir. Eyni zamanda, normal temperaturda (təxminən 13 ° C) uzun müddət soyudulması meyvəyə soyuq deyilən zərər verir ki, bu da onların keyfiyyətini pisləşdirir.
Doktor Mekhala Vithana-nın rəhbərlik etdiyi bir qrup sadə və təhlükəsiz bir həll tapdı: manqonu saxlamazdan əvvəl 10 dəqiqə ozonlanmış suya batırın, sonra 5 ° C-yə qədər soyudun. Ozon üzvi və qeyri-üzvi çirkləndiricilərin molekulyar strukturlarını məhv edən güclü oksidləşdirici maddədir. Həm də yad dad və qoxuları aradan qaldırmaq xüsusiyyətinə malikdir.
Bu müalicə zərər əlamətlərini 40% azaltdı və raf ömrünü demək olar ki, iki dəfə artıraraq 28 günə qədər artırdı. Metod ekoloji cəhətdən təmizdir, kimyəvi maddələrin istifadəsini tələb etmir və birbaşa məhsul yığımında istifadə edilə bilər.