Alimlər orqanizmin qocalmasını sürətləndirən qidaların adlarını açıqlayıblarbackend

Monaş Universitetinin avstraliyalı alimləri belə qənaətə gəliblər ki, ultra emal olunmuş qidaların (UPF) istehlakı qocalma prosesini sürətləndirə bilər.

Tədqiqat Age and Aging (AAA) elmi jurnalında dərc olunub.

CQBK-lara çipslər, şirin sərinləşdirici içkilər, hazır əriştə, dondurma, emal olunmuş ətlər, burgerlər və tərkibində yüksək ləzzət artırıcılar və emulqatorlar olan fabrikdə istehsal olunan digər qidalar daxildir.

Bioloji yaş, insanın yaşadığı illərin sayı olan xronoloji yaşla müqayisədə müxtəlif molekulyar biomarkerlərə əsasən insanın neçə yaşında göründüyüdür.

Yeni araşdırmada mütəxəssislər 20-79 yaş arası 16055 ABŞ sakininin qidalanması və sağlamlığı ilə bağlı məlumatları araşdırıblar.

Komanda ultra emal edilmiş qida istehlakı ilə sürətli bioloji yaşlanma arasında əhəmiyyətli bir əlaqə tapdı.