Alimlər qidadan hansı nitratların sağlamlıq üçün faydalı olduğunu açıqlayıblarbackend

Bitki mənşəli nitratlar insan sağlamlığı üçün faydalıdır, heyvan mənşəli nitratlar isə ölüm riskini artırır.

Bu barədə Edith Cowan Universiteti MedicalXpress portalında məlumat yayıb.

Nitratlar çuğundur, yarpaqlı göyərti, ət və içməli suda olur. Yeni araşdırmada alimlər Danimarkadan olan 52 min xəstənin məlumatlarını təhlil ediblər. Bitki əsaslı nitratların orta və yüksək qəbulu xərçəng və ya ürək xəstəliyindən ölüm riskinin 14-24% azalması ilə əlaqələndirildi.

Əksinə, heyvan nitratlarının daha çox qəbulu ölüm riskinin müvafiq olaraq 9-12% artması ilə əlaqələndirildi. İşlənmiş ət (kolbasa, kolbasa və s.) istehlak edərkən risk 12-22% artdı. İçməli suda olan nitratlar ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.

Mənbə: Haberler.com