Şunde Birinci Xalq Xəstəxanasının (Çin) alimləri müəyyən ediblər ki, səhər yeməklərini atmaq vərdişi yaşlı insanlarda demensiyanın inkişaf riskini artıra bilər.
Tədqiqatın nəticələri Science Direct elmi portalında dərc olunub.
Araşdırmada 60 yaşdan yuxarı 859 insan iştirak edib. Könüllülər sağlamlıq vəziyyətləri haqqında məlumat verdilər və adətən gün ərzində necə yemək yediklərini izah etdilər. Mövzuların növbəti üç illik təqibi zamanı elm adamları səhər yeməyini tez-tez atlayanların zaman keçdikcə daha pis yaddaş və diqqətə malik olduğunu aşkar etdilər.
Səhər yeməyini atlayan insanların beynində neyrodejenerasiyanın biomarkerləri də daha aydın görünürdü. Bundan əlavə, onlar beyin həcmində azalma yaşadılar.
Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yemək sadəcə vərdiş deyil, sağlamlığa təsir edən mühüm amildir. Bədənə qidanın ilk hissəsi ilə daxil olan qlükoza beyin üçün əsas enerji mənbəyidir. Əskik olduqda, stress artır, bu da kortizol səviyyəsinin artmasına və yağ yığılmasına səbəb olur. Bu da öz növbəsində koqnitiv qocalmanı sürətləndirə bilər.