Alimlər tox olanda belə şirniyyat istəməyimizin səbəbini öyrəniblərbackend

Maks Plank Metabolik Tədqiqatlar İnstitutunun alimləri doyumlu nahardan sonra bir çox insanın niyə hələ də şirin bir şey yemək istəməsini aşkar ediblər. Məlum olub ki, bu təsir sadəcə vərdiş deyil, beyində müəyyən neyronların fəaliyyəti ilə bağlı bioloji cəhətdən müəyyən edilmiş prosesdir. Əsər Science jurnalında dərc olunub.

Siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərdi ki, heyvanlar tam doyduqdan sonra da şəkər yeməyə davam ediblər. Alimlər aşkar ediblər ki, adətən toxluq siqnalı verən POMC neyronları bu mexanizmdən məsuldur. Ancaq şəkər istehlak edildikdə, onlar təkcə toxluq siqnalları deyil, həm də opioid reseptorlarına təsir edən və həzz duyğusuna səbəb olan β-endorfin maddəsini istehsal etməyə başlayırlar. Bu “mükafatlandırıcı” təsir, aclığın olmamasına baxmayaraq, bədənin şirniyyatları istehlak etməyə davam etməsinə səbəb olur.

Maraqlıdır ki, mexanizm şəkərin qəbulu anında işə düşür – onun dadı özü, orqanizm əvvəllər belə bir məhsulla qarşılaşmasa belə, β-endorfinin sərbəst buraxılmasına səbəb olur. Tədqiqatçılar oxşar prosesin insanlarda da baş verdiyini təsdiqləyiblər: şirin məhlul qəbul edən könüllülərin beyin fəaliyyətinin təhlili toxluq hissi ilə əlaqəli bölgədə oxşar reaksiyaları aşkar edib.

Mənbə: Gazeta.ru