Alimlər ürək sağlamlığını qorumaq üçün qırmızı ətin əvəzedicisini kəşf ediblərbackend

Qırmızı və işlənmiş ətin qismən paxlalılarla əvəz edilməsi (soya istisna olmaqla) lipid mübadiləsini yaxşılaşdırır, bədən çəkisini azaldır və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Bu barədə Helsinki Universitetinin alimləri məlumat verib. Araşdırmanın nəticələri “European Journal of Nutrition” (EJN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda 21-61 yaş arası 102 sağlam kişi iştirak edib. İştirakçılar təsadüfi qaydada iki qrupa bölündülər.

Birinci qrup həftədə 760 qram qırmızı və işlənmiş ət istehlak edirdi – onların ümumi protein qəbulunun təxminən dörddə biri mal əti, donuz əti və onların törəmələrindən (bekon və kolbasa kimi) gəlirdi. İkinci qrup həftədə yalnız 200 qram ət istehlak edirdi, paxlalılar proteinin əsas mənbəyi kimi xidmət edirdi.

Bütün iştirakçılar qida gündəlikləri saxladılar və müntəzəm olaraq qan və sidik nümunələri təqdim etdilər. Tədqiqatçılar bədən çəkisi, bədən kütləsi indeksi (BMI) və ürək-damar xəstəlikləri və 2-ci tip diabet riskinin biomarkerlərindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Daha çox paxlalılar istehlak edən kişilər daha çox pəhriz lifi, doymamış yağ turşuları və dəmir qəbul edirdilər. Lakin onların doymuş yağ, vitamin B12 və yod qəbulu azalıb. Pəhriz dəyişiklikləri ilə ikinci qrupda olanlar da ümumi xolesterin və aşağı sıxlıqlı lipoprotein (LDL) xolesterinin (“pis” xolesterin) azalması yaşadılar.