Alimlər ürək üçün ən təhlükəli şirin qidaların adını açıqlayıblarbackend

Lund Universitetinin (İsveç) alimləri müəyyən ediblər ki, az miqdarda şirniyyat şəkər tərkibli içkilərdən sui-istifadədən fərqli olaraq ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırmır.

Araşdırmanın nəticələri “Frontiers in Public Health” jurnalında dərc olunub.

Müxtəlif növ şəkər qəbulunun ürək-damar xəstəliyi riskinə necə təsir etdiyini anlamaq üçün tədqiqatçılar iki böyük tədqiqatın məlumatlarından istifadə etdilər: İsveç Mammoqrafiya Kohortu (SMC) və İsveç Kişi Kohortu. Bu tədqiqatlarda iştirakçılara (cəmi 69,705 nəfər) 1997 və 2009-cu illərdə pəhrizləri ilə bağlı suallar verildi ki, bu da tədqiqatçılara zamanla iştirakçıların qidalanma modellərini izləməyə imkan verdi.

Tədqiqatçılar şəkər istehlakının üç növünü nəzərdən keçirdilər: əlavələr şəklində (bal və şərbət kimi), qənnadı məmulatları (şokolad, bişmiş məmulatlar) və ya şirinləşdirilmiş içkilər (soda, şirələr). Könüllülərdə yeddi növ ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf tezliyi də izlənilib.

Nəticələr göstərdi ki, şəkərli içkilərin qəbulu işemik insult, ürək çatışmazlığı, atrial fibrilasiya və abdominal aorta anevrizması riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bəzən qənnadı məmulatları ilə “əziyyət çəkən” insanların ürək-damar sistemi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşı idi.