Konnektikut Universitetinin amerikalı alimləri bakteriofaq viruslarının südü bakteriyalardan effektiv şəkildə qoruya biləcəyini aşkar ediblər. Tədqiqat Food Microbiology (FoodMirobio) elmi jurnalında dərc olunub.
Bakteriofaqlar, faydalı mikroorqanizmlərə və ya insan hüceyrələrinə təsir etmədən bakteriyaları seçici şəkildə yoluxduran və məhv edən viruslardır. Onlar litik dövrəni izləyirlər: mikroblara nüfuz edir, onların içərisində çoxalır və hüceyrəni məhv edir, sonrakı hücum üçün yeni faqlar buraxırlar.
Testlər göstərdi ki, pasterizə edilmiş süddə olan bakteriofaqlar listeria, salmonella və E. coli kimi patogenlərin sayını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Listeriaların sayı 10 min dəfə, salmonellalar isə 200-1500 dəfə azalıb. Təsiri bir həftə davam etdi.
Mənbə: Gazeta.ru