Alimlər xərçəng riskini artıran səhər yeməyini sıralayıblarbackend

Bristol Universiteti və Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyinin (IARC) alimləri müəyyən ediblər ki, şəkərli dənli bitkilər, kolbasa, ağ çörək və şirin meyvəli qatıqlar kimi məşhur səhər yeməyi yeməkləri xərçəng riskini artıra bilər. Bu barədə “Daily Express” məlumat yayıb.

Alimlər 450 mindən çox böyüklərin pəhriz və həyat tərzini təhlil ediblər. Tədqiqatçılar tez-tez ultra emal olunmuş qidaları istehlak edənlərin ağız və boğaz xərçənginə tutulma riskinin artdığını aşkar ediblər.

Ultra emal olunmuş qidalar sənaye şəraitində müxtəlif qatılaşdırıcılar, konservantlar və ləzzət artırıcıların əlavə edilməsi ilə mümkün qədər çirklərdən təmizlənmiş təmizlənmiş inqrediyentlərdən istehsal olunan qidalardır. Kolbasa, pastırma, şəkərli dənli bitkilər və qatıq kimi bu qidaların bir çoxu ənənəvi olaraq səhər yeməyində yeyilir.