Alimlərin fikrincə, yoxsul ailələrin uşaqları piylənməyə daha çox meyllidirlərbackend

Beynəlxalq komandanın üzvü olan Qlazqo Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yoxsul ailələrdən olan uşaq və yeniyetmələr piylənməyə daha çox meyllidirlər. Bu, şəkər istehlakının artması və diyetdə meyvə və tərəvəzlərin nisbətinin aşağı olması ilə əlaqədardır. Məktəb yaşlı uşaqlarda sağlamlıq davranışı (HBSC) tədqiqatının nəticələri eyni adlı internet saytında təqdim olunur.

Alimlər Avropa və Mərkəzi Asiyanın 44 ölkəsində 11, 13 və 15 yaşlı 280 minə yaxın oğlan və qızın sağlamlığını, qidalanma vərdişlərini və sosial həyatını təhlil ediblər. Məlum oldu ki, hər beş yeniyetmədən ikisindən azı (bütün iştirakçıların 38%-dən azı) hər gün meyvə və ya tərəvəz istehlak edir. Eyni zamanda, istehlak nisbətləri yaşla azaldı. Tədqiqatçılar həmçinin müəyyən ediblər ki, sorğuda iştirak edən yeniyetmə və uşaqların yarısından çoxu gündəlik olaraq heç bir meyvə və ya tərəvəz yeməmiş ola bilər.

Şirniyyat və şəkər əsaslı içkilərin istehlakının yüksək olduğu aşkar edilmişdir, subyektlərin dörddə biri (25%) hər gün şokolad və digər şirniyyatlardan qəlyanaltı qəbul etdiyini bildirmişdir. Qızlar daha tez-tez şirniyyat yeməyə meyllidirlər və oğlanlara nisbətən bütün yaş qruplarında istehlakın artdığını göstərirdilər.

Mənbə: gazeta.ru