Alkoqoldan sui-istifadə edən insanlarda belə, fiziki fəaliyyət və sağlam pəhriz qaraciyərin zədələnməsi ilə əlaqəli ölüm ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Amerikalı alimlərin gəldiyi nəticə belədir. Əsər Journal of Hepatology jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat ABŞ-da NHANES-in böyük milli sorğusunda iştirak edən 60 000-dən çox iştirakçının məlumatlarına əsaslanır. Yemək vərdişləri, fiziki fəaliyyət səviyyələri və spirt istehlakı ilə bağlı məlumatlar Milli Ölüm Reyestrinin məlumatları ilə müqayisə edilmişdir.
Məlum oldu ki, gündəlik alkoqol qəbulunun istənilən səviyyəsi – orta dərəcədən içməyə qədər – qaraciyər xəstəliyindən ölüm riskini artırır. Bununla belə, müntəzəm idman və tərəvəz, meyvə, taxıl, dəniz məhsulları, bitki zülalı və “yaxşı” yağlarla zəngin pəhriz bu riski əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. İçki içən insanlarda fiziki fəaliyyət qaraciyər xəstəliyindən ölüm ehtimalını 36-69%, sağlam qidalanma isə 84-86% azaldır.
Qoruyucu təsir qadınlarda xüsusilə nəzərə çarpırdı: alkoqolun təsirinə daha həssas olmalarına baxmayaraq, sağlam həyat tərzi onları daha çox müdafiə etdi.