Bədən detoksu üçün ən yaxşı tərəvəzlər məlum olubbackend

Bədənimiz daha yüksək effektivlik üçün bir-birini qismən təkrarlayan unikal detoksifikasiya sistemlərinə malikdir. Mədə-bağırsaq traktının (GİT) və buna uyğun olaraq insanın istehlak etdiyi qidalar bu prosesdə mühüm rol oynayır. Hansı tərəvəzlərin orqanizmin detoksuna töhfə verdiyi haqqında Gazeta.Ru, endokrinoloq, SM-Clinic-in dietoloqu, tibb elmləri namizədi. Oksana Mixaleva.

“Mədə-bağırsaq traktının detoksifikasiyada ayrıca və mühüm rolu var. Yad molekullarla ilk qarşılaşanlardan biridir. Əsas odur ki, yediyimiz qida mədə-bağırsaq traktının normal fəaliyyətində və detoksifikasiyada birbaşa iştirak edir. İlk növbədə, bu, pəhriz lifi ilə zəngin qidaların kifayət qədər istehlakına aiddir. Üstəlik, pəhriz lifi iki növdə təqdim olunur: həll olunmayan və həll olunan. Hər ikisi detoksifikasiya prosesi üçün lazımdır, lakin onlar bu prosesin müxtəlif mərhələlərində iştirak edirlər”, – Mixaleva bildirib.

O, sıx və qaba lif quruluşuna malik tərəvəzlərdə çoxlu həll olunmayan pəhriz lifinin (lif də deyilir) olduğunu qeyd etdi. Bunlar, məsələn, müxtəlif növ kələm, kərəviz sapı, çuğundur, şalgam, turp, şirin bibər, qabıqlı xiyardır. Təzə istehlak edilən aşağıdakı tərəvəzlər bu baxımdan xüsusilə qiymətlidir. Tam taxıllı dənli bitkilərdə də çoxlu lif var (taxılın xarici qabığında).

Mənbə: Gazeta.Ru