Bir insanın həftədə ehtiyac duyduğu ətin miqdarı məlum olubbackend

Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin onun həddindən artıq istehlakı bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət istehlakınızı həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər. Bu barədə Gazeta.Ru-ya “Meditsina” ASC-nin qastroenteroloqu (akademik Roitberqin klinikası) Yevgeni Belousov məlumat verib.

“Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də işlənmiş ətin müntəzəm istehlakı kolon xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Ətin qızardılması və ya hisələndirilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da onu sağlamlıq üçün daha az təhlükəsiz edir”, – deyə həkim bildirib.

Bundan əlavə, ətdə doymuş yağların yüksək tərkibi ürək-damar sisteminin vəziyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda yemək qanda xolesterinin səviyyəsini artırır və aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər.

Mənbə: Gazeta.Ru