Bu səhvlər dişlərin düşmənidirbackend

Hər kəsin güvənlə və ağ mirvari kimi dişlərlə gülümsəməsinin vacib olduğunu vurğulayan stomatoloqlar dişlərə gündəlik olaraq nə qədər qulluq edilsə də, ağız və diş sağlamlığı baxımından bilmədən edilən bəzi səhvlərin olduğunu bildirir və bunlar ağız və diş sağlamlığına zərərlidir, düzəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.

İctimai.az ağız və diş sağlamlığında edilən bəzi səhvləri təqdim edir.

Şüşə qapaqları və ya qablaşdırmanı dişlərlə açmaq

Şüşə qapaqlarını və ya qablaşdırmanı açmaq üçün dişlərdən istifadə etmək dişlərə zərər verən bir vərdişdir. Bu vərdiş dişlərinizin aşınmasına, qırılmasına və hətta çatlamasına səbəb ola bilər.

Diş fırçasından uzunmüddət istifadə

Diş fırçalarının ömrü maksimum 3 aydır. Diş və diş ətinin sağlamlığı baxımından diş fırçalarının üç aydan bir dəyişdirilməsi düzgün olardı. 3 ayın sonunda diş fırçasında görünən deformasiyalar başlayacaq. Fırçanın tüklərinin yanlara açılması fırçanızın ömrünü tamamladığının göstəricisi sayıla bilər. Fırçanın aşınması nəticəsində dişlər düzgün və sağlam təmizlənə bilmir. Uzun müddət istifadə edildiyi üçün fırçanın üzərində bakteriya və qida qalıqları da toplana bilər. Buna görə də fırçaların hər 3 aydan bir dəyişdirilməsi tövsiyə olunur.

Turşu qidalar və içkilər istehlakı

Turşu qidalar və içkilər mədə xəstəliklərinə səbəb ola bilər, həmçinin diş sağlamlığı ilə bağlı bir çox şikayətlərə səbəb ola bilər. Turşu qidalar və içkilər hər yaşda dişlərə zərər verə bilər, lakin xüsusilə yeniyetməlik dövründə dişlərə ciddi ziyan vurur. Bir içki və ya yemək nə qədər turşudursa, emaye bir o qədər zəif olacaq. Turşulu içkilər və qidalar qəbul edildikdən sonra ağızdakı turşu mümkün qədər tez zərərsizləşdirilməlidir. Ağız bol su ilə və ya şəkərsiz saqqız çeynəməklə yaxalana bilər, tüpürcək ifrazı artırıla və ağızdakı turşu zərərsizləşdirilə bilər.

Qeyri-sağlam qidalanma

Pəhrizimiz birbaşa ağız və diş sağlamlığımızla bağlıdır. Yemək vərdişlərimizdə edəcəyimiz kiçik düzəlişlər bizi ağız və diş sağlamlığımız üçün baş verə biləcək zərərlərdən qoruya bilər. Tərkibində karbohidratlar olan qidalarda qlükoza və fruktoza kimi sadə şəkərlər var. Karbohidratlardan olan şəkərlər ağızda sürətli turşu əmələ gəlməsinə səbəb olur və dişdə mineralların əriməsinə və dişin zədələnməsinə səbəb olur. Qida dişin üzərində nə qədər çox qalsa, zədələnmə dərəcəsi bir o qədər yüksək olar. Şəkərli və yapışqan qidaların qəbul edilməməsinə diqqət yetirilməli, istehlakdan sonra dişlər fırçalanmalıdır.