Çörəyi daha sağlam etməyin yolu tapılıbbackend

Braziliyalı alimlər günəbaxan yağı istehsalının əlavə məhsulu olan günəbaxan unu əlavə etməklə çörəyi daha qidalı etmək yolunu tapıblar. Bu un zülal, pəhriz lifi və antioksidantlarla zəngindir və buğda unu ilə düzgün birləşdirildikdə dadını və teksturasını itirmədən təkmilləşdirilmiş xüsusiyyətlərə malik məhsul əldə edir. İş ACS Food Science & Technology jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatçılar buğda ununun bir hissəsini günəbaxan unu ilə əvəz etməyin hazır çörəyin kimyəvi tərkibinə, xəmir xüsusiyyətlərinə və keyfiyyətinə necə təsir etdiyini öyrəniblər. Maksimum 60% dəyişdirmə ilə protein tərkibi üç dəfə artdı və antioksidant aktivliyi adi çörəyin aktivliyini əhəmiyyətli dərəcədə aşdı.

“Günəbaxan ununda 66%-ə qədər zülal, lif, dəmir, kalsium və xlorogen turşusu var ki, bu da antioksidant və iltihabəleyhinə təsirə malikdir. O, ucuz və təhlükəsiz xammaldır, çünki sənayedə yağ sıxarkən heç bir kimyəvi maddə istifadə olunmur”, – işin müəlliflərindən biri olan bioloq Leonardo Mesquita bildirib.