Argentina Katolik Universitetinin tədqiqatçıları aşağı kalorili qatıq istehlakının həm diabet, həm də piylənmənin qarşısının alınması və müalicəsi üçün faydalı olduğunu təsdiqləyiblər. Elmi işin nəticələri Frontiers in Nutrition jurnalında dərc olunub.
Diyetoloqlar çoxdan bilirlər ki, qatıq qan şəkərini effektiv şəkildə azalda bilər və artıq çəkinin qarşısını alır. Bu məhsulun terapevtik təsirindən tam olaraq nəyin məsul olduğunu öyrənmək üçün elm adamları bu mövzuda əvvəllər dərc edilmiş tədqiqatların elmi icmalı keçirdilər.
Təhlil müəyyən etdi ki, qatıqda mövcud olan bəzi doymuş yağ turşuları (məsələn, pentadekanoik turşu və heptadekan turşusu) şəkər səviyyəsinin aşağı salınmasından məsuldur. Bundan əlavə, fermentasiya prosesi, təbii fermentasiya yolu ilə qatıq karbohidratların bioavailliyini azaldan faydalı bakteriyalarla zənginləşdirilir. Bu o deməkdir ki, hətta şirinləşdirilmiş qatıq da bişmiş məmulatlar, şokolad və dondurma ilə eyni şəkildə çəki artımına və qan şəkərinin konsentrasiyasını artırmayacaq.
Mənbə: Lenta.ru