Bir qayda olaraq, yeməklər və içkilər dişlərin özünün deyil, dişlərin üzərindəki lövhənin ləkələnməsinə təsir göstərir. Bir insan dişlərini düzgün fırçalamağı bilmirsə və ya fırçalamağı atlayırsa, dişlərinin səthində tüpürcək təsiri altında tez minerallaşan lövhə əmələ gəlir və sonradan bu lövhə rənglənir. Bu barədə Gazeta.Ru-ya stomatoloq-terapevt, bərpaçı, Maestro klinikasının rəhbəri Aleksey Soşnikov məlumat verib.
“Bu örtüklə hətta insanın hansı qidaları və ya içkiləri istehlak etdiyini müəyyən edə bilərsiniz – tünd örtük qara çay və qəhvə həvəskarları tərəfindən, sarı örtük siqaret çəkənlər, limonad və sitrus məhsulları sevənlər tərəfindən əmələ gəlir, yaşıl örtük tapılır. bitki qidalarını həqiqətən sevən insanlarda. Dişləri rəngləmək üçün “çempion” mürəbbə balığı mürəkkəbidir – tez-tez dəniz məhsulları yeməklərinə (makaron və ya risotto) əlavə olunur. Belə qabların müntəzəm istifadəsi dişlərinizin rənginə çox təsir edə bilər”, – ekspert izah etdi.
Bundan başqa, onun sözlərinə görə, giləmeyvə, xüsusən də tünd (böyürtkən, qaragilə, qaragilə), portağal rəngli qidalar (kök, ərik) kimi qidalar da dişlərin rənginə təsir etmək baxımından ləkələmə xüsusiyyətinə malikdir. Yadda saxlamaq lazımdır ki, boyayıcı məhsulların tez-tez istehlakı qaçılmaz olaraq dişlərinizin rənginin dəyişməsinə təsir göstərəcək, ancaq onları sevirsinizsə, narahat olmayın və onlardan istifadəni özünüzdən imtina etməyinizə əmin olun – yeməkdən sonra mütəmadi olaraq ağzınızı yaxalayın. saqqızdan istifadə edin və ya ən yaxşısı dişləri fırçalayın.
Mənbə: Gazeta.ru