Ən sağlam meyvə qəlyanaltıları məlum olubbackend

Massaçusets Universitetindən olan qidalanma mütəxəssislərinin araşdırmasına görə, qurudulmuş meyvələr, meyvə püresi və konservləşdirilmiş meyvələr ən yüksək miqdarda lif və qida maddələrini ehtiva edir. Həmçinin bu növ qidalarda şəkər azdır. Araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.

Hansı meyvə əsaslı qəlyanaltıların sağlamlığınız üçün ən faydalı olduğunu öyrənmək üçün alimlər 1497 növ meyvə qəlyanaltısının tərkibindəki qida maddələrini təhlil ediblər.

Qəlyanaltıların sağlamlığını müqayisə etmək üçün tədqiqatçılar qidalardakı müəyyən qida maddələrinə əsaslanaraq ümumi qida keyfiyyətini hesablayan Qidalı Zəngin Qidalar (NRF) indeksindən istifadə etdilər. Bu modeldə arzu olunan qida maddələrinin (zülal, pəhriz lifi, kalium, D vitamini, kalsium, dəmir) və qida rasionunda məhdudlaşdırılması lazım olanların (doymuş yağ, xolesterin, əlavə edilmiş şəkər və natrium) məzmunu nəzərə alınır.

Mənbə: Lenta.ru