Həkim balın niyə adi şəkərdən daha sağlam olmadığını izah etdibackend

Adi şəkərin bal ilə əvəz edilməsi diş sağlamlığını qorumağa və ya qan qlükoza səviyyəsini normallaşdırmağa kömək etmir.

Bu barədə Daily Mail-ə London Kral Kollecindən britaniyalı epidemioloq və qidalanma tədqiqatçısı Tim Spector məlumat verib.

Həkimin sözlərinə görə, ağ və qəhvəyi şəkər, ağcaqayın siropu və bal arasında yeganə ciddi fərq qiymətdir. Bununla belə, ağ şəkərin zərərsiz alternativi deyilənlər dişləri çürümədən qorumağa və şəkər xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edən heç bir faydalı xüsusiyyətə malik deyil.

Spector, şəkər molekulunun kimyəvi quruluşunun həm balda, həm də dənəvər şəkərdə eyni olduğunu izah etdi. Bu o deməkdir ki, bu qidalardan hər hansı birinə həddən artıq aşiq olmaq qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsinə və düşməsinə səbəb ola bilər. Həkim aydınlaşdırıb ki, orqanizmdə qlükoza konsentrasiyasının artması şirin və karbohidratlı qidaların qəbuluna normal reaksiyadır. Lakin bu göstəricinin qəfil dəyişməsi ürək xəstəliklərinin və 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artırır.

Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidməti (NHS) böyüklərə pulsuz şəkər qəbulunu gündə 30 qrama qədər məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir. Spector bu miqdarın təxminən yeddi çay qaşığı şəkər, bal və ya şərbətin tərkibində olduğunu qeyd edib.

Mənbə: gazeta.ru