Həkim botulizmə səbəb ola biləcək qidaları sadalayıbbackend

Kəskin və həyati təhlükəsi olan botulizm, ən güclü toksinlərdən birini ifraz edən Clostridium botulinum bakteriyası tərəfindən törədilir. Bu toksin orqanizmə daxil olduqda, sürətlə sinir sisteminə hücum edir, hərəkət sinirlərindən əzələlərə siqnalların ötürülməsinə mane olur və iflic vəziyyətinə gətirir. Hemotest laboratoriyasının nevropatoloqu və həkimi, ekspert həkimi Yekaterina Demyanovskaya RT-yə bildirib ki, təhlükəli bakteriyalar konservləşdirilmiş qidalarda, göbələklərdə, ətdə, quru balıqlarda və digər məhsullarda tapıla bilər.

Botulizm təcili tibbi yardım tələb edir, çünki tənəffüs çatışmazlığı səbəbindən ölümcül ola bilər. Üstəlik, insanlar daha çox qida yolu ilə yoluxurlar, həkim qeyd edib.

“Keyfiyyətsiz konservləşdirilmiş qidalar, qurudulmuş, hisə verilmiş və ya duzlu balıq və texnologiyanın ciddi şəkildə pozulması ilə hazırlanmış ət təhlükə yaradır”. Evdə hazırlanmış konservlərin tərkibində pis yuyulmuş göbələklər, meyvələr və tərəvəzlər varsa və ya bankalar zəif sterilizasiya olunarsa təhlükəlidir”, – deyə o izah edib.