San Fransiskodakı Kindred Klinikasının qastroenteroloqu Saurabh Sethi deyir ki, demans riskini azaltmaq üçün pəhrizinizə təxminən 30 qram duzsuz qoz-fındıq daxil etmək lazımdır. Daily Mirror onun sözlərinə istinad edir.
Həkimin sözlərinə görə, qozun tərkibində antioksidantlar, minerallar, lif və faydalı yağ turşuları var. Bu maddələr orqanizmdə iltihabı azaldır, qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini normal saxlayır.
Əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, hipertoniya həm damar demansı, həm də Alzheimer xəstəliyi (beyində zülal yataqlarını ehtiva edir) üçün risk faktorudur. Alimlər həmçinin qanda aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (LDL) yüksək səviyyəsinin bu şərtlərin inkişaf riskinin daha yüksək olması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən etdilər.
Mütəxəssis qeyd edir ki, bitki mənşəli omeqa-3 yağ turşusu alfa-linolenik turşusu (ALA) ilə zəngin olan qoz xüsusilə faydalıdır.
“British Biobank tərəfindən aparılan bir araşdırma göstərdi ki, gündə 30 qram duzsuz qoz-fındıq yeyən insanların demensiya riski onları yeməyənlərə nisbətən 17% daha azdır” dedi həkim.














