Atribeaute klinikasının endokrinoloqu Yelena Şafranskaya Gazeta.Ru-ya bildirib ki, qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə dəmir əlavələri qəbul etmək vərdişi onların udulmasını azaldır.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, qışda ruslarda yuxululuq, halsızlıq və solğunluq xüsusilə tez-tez müşahidə olunur və bunu tez-tez hava dəyişiklikləri ilə əlaqələndirirlər. Bununla belə, dəmir çatışmazlığı anemiyası pis sağlamlığın ümumi səbəbi ola bilər.
Dəmir çatışmazlığı hemoglobin istehsalının effektivliyini azaldır – qırmızı qan hüceyrələrində oksigen daşımağa imkan verən zülal. Bu, hipoksiyaya, orqan və toxuma funksiyalarının pozulmasına səbəb olur.
Endokrinoloq qeyd edib ki, həkimlər tez-tez dəmir çatışmazlığı anemiyasını düzəltmək üçün xüsusi dərmanlar təyin edirlər. Bununla belə, pəhriz vərdişləri müalicədə həlledici rol oynayır. Dərmanların effektivliyi əsasən onların nə ilə qəbul edildiyindən asılıdır.
“Qəhvə, çay və qırmızı şərab dəmirin udulmasına mane olur.” Bu içkilər polifenollarla, təbii antioksidanlarla zəngindir. Bu maddələrin bir qrupu hər üç içkidə olan taninlərdir. Qırmızı şərab və güclü çayda bu maddələrin xüsusilə yüksək konsentrasiyası var ki, bu da onlara xarakterik büzücü dad verir və mikroelementin mövcudluğunu azaldır”, – Şafranskaya xəbərdarlıq edir.
Həkim həmçinin dəmiri süd məhsulları ilə birləşdirməməyi məsləhət görüb, çünki onların tərkibindəki kalsium dəmiri bağlayır və onun sorulmasına mane olur.
“Dəmiri mədənin turşuluğunu azaldan dərmanlarla (məsələn, omeprazol kimi) qəbul etmək olmaz. Mədə-bağırsaq traktında sorulması üçün mikroelementin turşu mühiti tələb olunur və belə dərmanlar onun əmələ gəlməsinə mane olur”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.















