Bütün içkilər, hətta sərin olanlar da istinin öhdəsindən gəlməyə kömək etmir. Ancaq şirin soda haqqında danışırıqsa, əksinə, bədənin daha da susuzlaşmasına səbəb ola bilər.
Bu barədə Gazeta.Ru ilə söhbətində SM-Clinic-in endokrinoloqu, dietoloqu və tibb elmləri namizədi xəbərdarlıq edib. Oksana Mixaleva.
Həkimin qeyd etdiyi kimi, sodada şəkər çox yüksək konsentrasiyalarda olur. Lakin bu içkilərə ortofosfor turşusu əlavə olunduğu üçün həddindən artıq şirin dadı hiss olunmur. Bu səbəbdən şirin qazlı içkilərə aludəçilik yaranır.
“Bəs susuzluğun bununla nə əlaqəsi var? Fakt budur ki, şəkər osmotik maddədir, yəni suyu öz ətrafında cəmləyib bədəndə saxlayandır. Bundan əlavə, şəkər demək olar ki, dərhal qan dövranına daxil olur və onun qanda konsentrasiyası normadan yüksək olur. Artıq şəkəri çıxarmaq üçün isə orqanizm su ehtiyatından istifadə etməlidir ki, şəkəri toxumadan çıxarırıq. bədənin toxumaları artır və dehidrasiya inkişaf edir “dedi Mixaleva.