Həkim naringi qabığının gizli təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdibackend

Cazibədar görünüşünü qorumaq üçün naringi və digər sitrus meyvələri tez-tez kimyəvi maddələrlə müalicə olunur, həddindən artıq istifadə edildikdə sağlamlığa zərər verə bilər. Bunu diyetoloq Cenni Çişe Daily Mirror-a müsahibəsində izah edib.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, kif və göbələklərin yaranmasının qarşısını almaq üçün sitrus meyvələrinin qabıqlarına tez-tez imazalil və tiabendazol birləşmələri vurulur. Bu maddələr kənd təsərrüfatı bitkilərini göbələk xəstəliklərindən qorumaq, meyvə-tərəvəzləri saxlama zamanı təzəliyini qorumaq üçün istifadə olunur.

Ekspertin fikrincə, imazalil və tiabendazol qaraciyər və endokrin sistemə təsir edə bilər. Meyvələri müalicə etmək üçün istifadə edilən digər kimyəvi maddələr (məsələn, fludioksonil və pirimetanil) dərinin qıcıqlanmasına, həmçinin metabolik və nevroloji pozğunluqlara səbəb ola bilər.

Dietoloq vurğuladı ki, bu maddələrin iz miqdarı sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır, lakin onların yığılması mənfi təsirlərə səbəb ola bilər. Ən böyük təhlükə ləzzəti yemək və ya onun daxil olduğu yeməkləri hazırlamaqdır.