Həkim niyə çoxlu naringi yeyə bilinmədiyini açıqlayıbbackend

Ənənəvi olaraq, Yeni il süfrəsinin əsas bəzəklərindən biri naringi – C vitamini (askorbin turşusu) mənbəyidir. Bununla belə, bu meyvənin faydalarına baxmayaraq, mötədilliyə riayət etmək vacibdir, çünki naringilərin həddindən artıq istehlakı xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.

Onlar barədə SM-Clinic-in qastroenteroloqu Yevgeniya Melnikova Gazeta.Ru-ya danışıb.

O qeyd edib ki, C vitamininin gündəlik dozası 90 mq təşkil edir. Bir naringi təxminən 25 mq C vitamini ehtiva edir ki, bu da gündəlik dozanın demək olar ki, üçdə birini təşkil edir. Beləliklə, gündə üçdən çox naringi istehlak etmək tövsiyə olunur.

“C vitamininin güclü antioksidant olmasına, toxunulmazlığı yaxşılaşdırmasına, kollagen sintezində iştirak etməsinə, toxumaların bərpasını sürətləndirməsinə, dişlərin və diş ətlərinin sağlam olmasına baxmayaraq, naringilərin həddindən artıq istehlakı xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər”, – mütəxəssis xəbərdarlıq edib.

Onun sözlərinə görə, hər hansı bir sitrus meyvəsi kimi, naringi də ürtiker, konjonktivit, rinit, hətta anjioödem şəklində allergik reaksiyaya səbəb ola bilər.

“Mədədə xlorid turşusunun istehsalını stimullaşdırmaqla, naringi ürək yanmasına səbəb olur və qastroezofageal reflü xəstəliyinin, qastritin və mədə xorasının kəskinləşməsinə səbəb olur. Böyük miqdarda lif şişkinliyə və köpə səbəb olur”, – Melnikova əlavə etdi.