Həkim qan qrupunun qidalanması ilə bağlı mifi dağıtdıbackend

Qan qrupunun optimal qidalanma ilə əlaqələndirilməsi nəzəriyyəsi yalançı elmin bariz nümunəsidir. Əslində, genetik olaraq müəyyən edilmiş qanın xüsusiyyətləri qida maddələrinin udulmasına təsir göstərmir.

Bu barədə Qazeta.Ru-ya tibb elmləri doktoru, Dmitri Roqaçev adına Uşaq Tibb Mərkəzinin transfuziologiya şöbəsinin müdiri və donorluq üzrə “+Ya” layihəsinin ekspertlərindən biri Pavel Traxtman bildirib.

Alim izah edib ki, qan qrupu pəhrizi amerikalı həkim Peter D’Adamo tərəfindən hazırlanmış qidalanma sistemidir. O, insan əcdadlarının yemək üstünlükləri və həyat tərzinin qan qrupu ilə əlaqəli olduğunu irəli sürdü: ovçuların və toplayıcıların bir qan qrupu, əkinçilərin başqa, köçərilərin isə üçüncü qan qrupu var idi.

“D’Adamonun nəzəriyyəsi təxminən 30 il əvvəl ortaya çıxdı, lakin bunu təsdiqləyən ciddi araşdırmalar yoxdur. “Qan qrupu qırmızı qan hüceyrələrinin səthindəki antigenlər tərəfindən müəyyən edilir və zülalların, yağların və karbohidratların udulmasına təsir göstərmir”, – ekspert Gazeta.Ru-ya bildirib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, bütün qan qruplarından olan insanların pəhriz tərtib edərkən eyni prinsiplərə riayət etməsi vacibdir: qida maddələrinin balansını qorumaq, yaş, cins, aktivlik səviyyəsi və xroniki xəstəlikləri nəzərə almaq, yüksək keyfiyyətli məhsullardan yemək bişirmək və yemək cədvəlinə riayət etmək vacibdir.