Endokrinoloq Rikardo Barrozo Metropoles-ə verdiyi müsahibədə səhər yeməyini atlamaq, gün ərzində pis yemək vərdişlərinə nisbətən qlükoza mübadiləsində problemlərə və çəki artımına daha az səbəb olur.
Həkim qeyd edib ki, səhər yeməyindən imtina çox vaxt insulin müqavimətinin yüksək riski ilə əlaqələndirilir. Bu, orqanizmin hüceyrələrinin qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət edən hormon olan insulinə qarşı həssaslığının azaldığı bir vəziyyətdir. Nəticədə orqan və toxumalar lazımi qidaları almır, qanda şəkərin səviyyəsi yüksəlir.
“İnsulin müqaviməti və çəki artımı səhər yeməyini atlamaqdan qaynaqlanmır. İlk yeməyin keyfiyyəti daha vacibdir: əgər o, balanslaşdırılmışdırsa və sağlam qidaları ehtiva edirsə, heç bir zərəri olmayacaq”, – Barrozo qeyd edib.
Həkimin fikrincə, buraxılmış səhər yeməyini fast food, şirniyyat və ya sadə karbohidratların digər mənbələri ilə “kompensasiya etmək” vərdişi daha təhlükəlidir. Bu cür yemək qan şəkərinin səviyyəsini artırır və zaman keçdikcə həqiqətən insulin müqavimətinə səbəb ola bilər.
Mütəxəssis əlavə edib ki, səhər yeməyindən yayınmaq həm də günün gec saatlarında və axşam saatlarında çox yemək riskini artırır. Daha sağlam qidalanma vərdişlərini inkişaf etdirmək üçün səhərlər kofeindən qaçın.














