Göbələklər zülal və lif mənbəyidir, maksimum protein porcini göbələklərində və şampinonlarda olur. Bundan əlavə, onların tərkibində D və B vitaminləri, kalium, mis və selen var. Qastroenteroloq Yekaterina Kaşux göbələklərin nə üçün faydalı olduğunu, onları ən yaxşı şəkildə necə hazırlamaq lazım olduğunu və zəhərlənmənin ilk əlamətlərində nə etməli olduğunu izah etdi.
“Göbələklərdə əvəzolunmaz komponentlər yoxdur, əgər insan nədənsə onları yemək istəmirsə və ya yeyə bilmirsə, onları tamamilə tərk etmək olar. Onlar sadəcə menyunu şaxələndirməyə və onu daha balanslı etməyə kömək edir. Ancaq xatırlamaq lazımdır ki, bunlar olduqca ağır qidalardır, çünki onların tərkibində çox miqdarda zəif həzm olunan lif var. Buna görə də, “ov” uğurlu olsa belə, göbələk yeməklərindən çox istifadə etməmək daha yaxşıdır. Göbələklərin optimal hissəsi gündə təxminən 150 q, həftədə təxminən 1-2 dəfədir. Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri olan insanlar isə belə yeməklərdən uzaq durmalıdırlar”, – Gemotest Laboratoriyasının eksperti izah edib.
2 yaşından kiçik uşaqlara göbələk vermək tövsiyə edilmir. Bu yaşdan başlayaraq, süni şəkildə yetişdirilmiş göbələklərin əlavə edilməsi ilə yeməklər təklif edə bilərsiniz – istiridyə göbələkləri, şampinonlar. 7 yaşından sonra uşaqlar da yabanı göbələk yeyə bilərlər.
Mənbə: Gazeta.Ru