Həkim yağlı yeməkləri niyə sevdiyimizi izah etdibackend

Yağlı yemək uşaqlıqdan bəri bildiyimiz daddır: qızardılmış kartof, ətli bulyonda kələm şorbası, dondurma, pancake və təbii ki, desert üçün tort. Bəs biz bu yeməyi niyə bu qədər sevirik, SM-Clinic-in endokrinoloqu və dietoloqu Daria Xaykina Gazeta.Ru-ya bildirib.

“Sevdiyiniz yeməyi təsəvvür edin? Ola bilsin ki, bu, şirəli burger və ya ətirli pizza olacaq. Yaxud ən çox xoşunuza gələni. İndi özünüzü necə hiss edirsiniz? Yüksək əhval-ruhiyyə, dinclik və yüngül həyəcan? Fakt budur ki, siz yağlı və yüksək kalorili bir şey yediyiniz zaman beyin qana dopamin ifraz edir, bu, bizə həzz vermək üçün məsul olan nörotransmitter kimi dopamin ifraz edir. Bu hərəkəti təkrar-təkrar təkrarlayın, buna görə yağlardan asılılıq yaranır”, – deyə Xaikina bildirib.

Onun sözlərinə görə, bu, təkamül prosesinə əsaslanır. Atalarımız ağır şəraitdə yaşamışlar, buna görə də böyük miqdarda enerjiyə ehtiyacları var idi. Və enerji kalorilərdən gəlir. Buna görə də əcdadlarımız kifayət qədər yağlı və yüksək kalorili qidalara üstünlük verirdilər.

“Minlərlə illik təkamül əbəs yerə getməyib. Beynimizdə yağlı qidalar axtarmaq lazım olduğu fikri var. Və biz bunu tapan kimi beyin bütün bədənə yaxşı olduğumuza, həyatı dəstəkləmək üçün kifayət qədər kalori olduğuna dair siqnallar göndərir”, – mütəxəssis qeyd edib.