Protein barlarının və sarsıntıların həddindən artıq istehlakı diş çürüməsi riskini artıra və böyrək funksiyasını pisləşdirə bilər. Bu barədə Daily Mail-ə britaniyalı stomatoloq Raggi Munjal və uroloq Bhaskar Somani məlumat verib.
Munjal izah etdi ki, zərdab zülalının dadını yaxşılaşdırmaq üçün (zülal barları və kokteyllərinin əsas tərkib hissəsi) tez-tez zərdab protein məhsullarına çoxlu miqdarda şəkər əlavə edilir. Stomatoloqun sözlərinə görə, belə qidaların müntəzəm istifadəsi hər gün şokolad yemək kimi dişlərin çürüməsi riskini artıra bilər.
Bir çox insanlar müəyyən atletik performansa nail olmaq və fiziki hazırlığını artırmaq üçün protein barları yeyir və kokteyllər içirlər. Qeyd olunur ki, əzələləri qorumaq və dözümlülüyü inkişaf etdirmək üçün məşqləri uğurla yerinə yetirmək üçün bir insan gündə 1,2-2 q protein istehlak etməlidir və əzələ həcmini və gücünü artırmaq üçün – 1,6-dan 2,8 q-a qədər. zülal ilə “aşırılmamaq” vacibdir.
Həkim izah etdi ki, artıq protein orqanizm tərəfindən sorulmur, maddələr mübadiləsi zamanı parçalanır və xaric olur. Pəhrizinizə daha çox protein əlavə etmək böyrəklərinizə daha çox yük verir, çünki onlar daxil olan maddələrin daha çoxunu süzməlidirlər. Düzgün olmayan şəkildə içirsinizsə (maye çatışmazlığı), artıq protein böyrək daşlarının riskini artırır.
“Daşlar sidik axarlarını, böyrəklərdən sidik kisəsinə gedən boruları bağlaya, infeksiyaya səbəb ola bilər. Müalicə olunmazsa, sidik yollarının tıxanması böyrək funksiyasının itirilməsinə və hətta böyrək çatışmazlığına səbəb ola bilər”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.
Mənbə: haberler.com