Kimyaçı mikrodalğalı sobada hansı plastiklərin zəhərli ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edibbackend

Plastik qablar tez-tez bişmiş qabları saxlamaq üçün istifadə olunur və onlarda vaxta qənaət etmək üçün yeməklər mikrodalğalı sobada qızdırılır.

RTU MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Andrey Doroxov Gazeta.Ru-ya nahar və ya şam yeməyinin sağlamlığa zərər verməməsini təmin etmək üçün belə qablardan və qablardan düzgün istifadə etmək vacibdir.

“Bunun üçün sadəcə qabların etiketlənməsinə diqqət yetirin. Ümumilikdə Rusiyada yeddi növ təyinat var. Məsələn, 7 rəqəmi olan üçbucaq, qablaşdırmanın ilk 6 kateqoriyaya aid olmayan digər plastik növlərindən hazırlandığını bildirir: poliamid, polikarbonat, bisfenol A. Sonuncu az miqdarda qidaya nüfuz edə bilər, lakin qızdırıldığında , bu nüfuzun səviyyəsi artır. Ona görə də yeməklərin qızdırılması üçün belə işarəsi olan qab və qablardan istifadə edilməməsi, təzə hazırlanmış yeməklərə saxlanmazdan əvvəl soyuması üçün vaxt verilməlidir” deyə izahat verib.

“6” rəqəmi ilə işarələnmə əşyanın polistiroldan olduğunu göstərir. Adətən bunlar birdəfəlik qablar, qatıq stəkanları, kağız qablar, yemək qablarıdır. Polistirol yalnız 200 dərəcədən yuxarı qızdırıldıqda sağlamlığa zərərli olur. Mikrodalğalı sobada istifadə edə bilərsiniz, ancaq başa düşmək lazımdır ki, çox güman ki, konteyner yumşalacaq, formasını itirəcək və məzmunu sızacaq.

Mənbə: Gazeta.ru