Yulaf əzməsi, noxud, gavalı və moruq bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini azaldan sağlam lif olan lif tərkibinə görə rekordçulardır. Bu barədə Daily Mail-ə britaniyalı dietoloq Cenna Houp məlumat verib.
Böyük Britaniya Xərçəng Araşdırmasına görə, kolon xərçəngi (həmçinin kolorektal xərçəng kimi də tanınır) hallarının üçdə biri potensial olaraq çox az lif yeməklə bağlıdır. Lif bağırsaq bakteriyaları tərəfindən emal edilən və həzm sisteminin normal fəaliyyətinə kömək edən faydalı bitki lifidir.
Sağlamlıq mütəxəssislərinin fikrincə, böyüklər gündə 30 qram lif istehlak etməlidirlər. Diyetoloq Hope görə, bəzi bitki qidaları daha çox pəhriz lifi ehtiva edir, ona görə də onların istehlakı xərçəngə qarşı daha effektiv qorunma təmin edir.
Yulaf ezmesi lif tərkibinə görə liderlərdən biridir. 50 qramlıq kiçik bir kasa yulaf ezmesi təxminən 4,6 qram lif və ya tövsiyə olunan gündəlik dəyərin təxminən altıda birini ehtiva edir. Noxudda hər üç xörək qaşığında 4,48 qram, gavalıda 100 qramda 7,9 qram, moruqda isə təxminən 20 giləmeyvə üçün 5,4 qram lif var.
Liflə zəngin olan digər qidalara paxlalılar (xüsusilə qara lobya), popkorn, badam, çia toxumu, avokado və şirin kartof daxildir. Üstəlik, sonuncu həkim daha çox bitki liflərindən ibarət olduğu üçün qabığı ilə birlikdə istehlak etməyi tövsiyə edir. Bu qidalarda həm həll olunmayan, həm də həll olunan lif var. Hər iki qida komponenti bağırsaq mikrobiomunun müxtəlifliyini təşviq edir.