Kaliforniya Universitetinin alimləri, Davis, manqonun sağlam postmenopozal qadınlarda qan təzyiqini, ümumi xolesterini və LDL xolesterini aşağı saldığını tapdılar.
Tədqiqatın nəticələri “Journal of the American Nutrition Association” (JANA) jurnalında dərc olunub.
“Postmenopozal qadınlar ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskinə təsir edə biləcək metabolik dəyişikliklər yaşayırlar” dedi Kaliforniya Universitetində tədqiqatçı alim köməkçisi və tədqiqatın həmmüəllifi Roberta Holt.
Alimlər, menstrual dövrləriniz dayandıqdan sonra pəhrizinizi dəyişdirməyin sağlamlığınıza müsbət təsir göstərə biləcəyini öyrənməyə başladılar. Bunun üçün onlar artıq çəkidən və ya piylənmədən (bədən kütləsi indeksi 25-dən 40-a qədər) 50-70 yaş arası, demək olar ki, tamamilə sağlam 24 qadının iştirakı ilə araşdırma aparıblar.
İki həftə ərzində subyektlər gündə iki porsiya manqo (330 q, təxminən 1,5 stəkan) istehlak etdilər. Qəlyanaltı yedikdən iki saat sonra iştirakçıların uzanmış vəziyyətdə sistolik qan təzyiqi təxminən altı vahid (6,3 mmHg) azalıb və orta arterial təzyiq 2,3 mmHg azalıb. Art.