Ənənəvi olaraq faydalı hesab edilən Omeqa-3 yağ turşuları bəzi iltihab markerlərinin səviyyəsini artıra bilər.
Bristol Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. Araşdırma “International Journal of Epidemiology” (IJE) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat müəllifləri “Omeqa-3-lərin antiinflamatuar təsirləri olduğu düşünülür, lakin bizim məlumatlarımız bunun o qədər də aydın olmadığını göstərir” dedi.
İş 30 illik Avon Uzunlamasına Tədqiqat Valideynlər və Uşaqların kohort tədqiqatının məlumatlarına əsaslanırdı. Bu, İngiltərənin keçmiş Avon qraflığında 1991-1992-ci illərdə anadan olmuş şəxsləri əhatə edib. Tədqiqatda həmçinin iştirakçıların atalarının, bacılarının və uşaqlarının sağlamlığı ilə bağlı məlumatlardan istifadə edilib.
Təhlil göstərdi ki, iştirakçıların qanında omeqa-3 səviyyəsi artdıqca, bir sıra iltihablı biomarkerlərin səviyyəsi də artıb.
“Omeqa-6-nın omeqa-3-ə nisbəti xüsusilə vacib idi: omeqa-6 üstünlük təşkil etdikdə, iltihab artdı” deyə tədqiqatçılar aydınlaşdırdılar.