Ömrü uzadan iki məhsul açıqlanıbbackend

Amerikalı uzunömürlülük üzrə tədqiqatçı Den Buettnerin fikrincə, hər gün qara lobya və qoz yemək ürək xəstəlikləri və şəkərli diabet riskini azaltmaqla ömrü uzata bilər. Bu barədə Daily Mail məlumat yayıb.

Buettner izah etdi ki, qara lobya və qoz “mavi zonalar” adlanan sakinlərin gündəlik pəhrizinin bir hissəsidir – dünyanın bir neçə kiçik bölgəsi, yüzilliklərin orta göstəricisindən xeyli yüksək nisbətdə yaşayır.

Fındıq və qara lobya bağırsaqlarda və bütövlükdə bədəndə iltihabı azaltmağa kömək edən liflə zəngindir. Davamlı, aşağı intensivlikli iltihab bir çox xəstəlik, o cümlədən xərçəng üçün risk faktorudur. Bu qidalar zülalla da zəngindir. Bu qida komponenti aclığı azaltmağa kömək edir və həddindən artıq yeməyin qarşısını almağa kömək edir, bu da piylənməyə və artıq çəkiyə gətirib çıxarır, bu da diabetin inkişaf riskini artırır.

Tədqiqatçı qeyd edib ki, qoz digərləri arasında ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını azaldan linoleik turşu və Omeqa-3 yağ turşularının yüksək tərkibi ilə seçilir.

Mənbə: Haberler.com