Qaraciyər funksiyasını pozan məhsulların adları çəkilibbackend

Beynəlxalq elm adamları qrupu qeyri-alkoqollu qaraciyər yağlanmasının (NAFLD) səbəb olduğu qaraciyərin zədələnməsinin beyin iltihabına səbəb ola biləcəyini və narahatlığın inkişafına kömək edə biləcəyini müəyyən etdi. Siçanlar üzərində aparılan bir araşdırma göstərdi ki, yağ və fruktoza yüksək olan pəhriz heyvanların qaraciyər funksiyasını pozur, bu da qan və sinir sistemində dəyişikliklər zəncirini işə salır. Əsər Psychopharmacology jurnalında dərc olunub.

NAFLD piylənmə, tip 2 diabet və metabolik sindromla əlaqəli ən çox yayılmış qaraciyər xəstəliklərindən biridir. Adətən asemptomatikdir, lakin irəlilədikcə iltihaba, fibroza və siroza səbəb ola bilər. Hələ xüsusi dərmanlar yoxdur; əsas müalicə üsulu pəhriz və həyat tərzinin tənzimlənməsidir.

Hongmei Du qrupu, yeni bir araşdırmada, yağlı qidalarla qidalanan və 12,5% fruktoza ilə şərbət verilən siçanların NAYQQ və narahat davranış şəklini inkişaf etdirdiyini göstərdi. Heyvanlar qaraciyərdə yağ yığılmasını, ALT və AST fermentlərinin səviyyəsinin yüksəldiyini və qlutamat və iltihaba qarşı molekulların konsentrasiyasının artdığını – təkcə qaraciyərdə deyil, həm də hipokampusda və beyin qabığında olduğunu göstərdi.

Alimlər hepatoprotektiv xüsusiyyətlərə malik longan meyvələrindən olan təbii birləşmə olan korilaqinin təsirini sınaqdan keçiriblər. Məlum olub ki, onun tətbiqi iltihabı azaldır, qlutamat səviyyəsini normallaşdırır və qaraciyəri zədələnmiş siçanlarda narahatlığı azaldır.