“Quş qripi” virusu pendirdə yaşaya bilirbackend

Kornell Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, HPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir istehsal prosesində “sağ qala” bilir.

Alimlər izah ediblər ki, ABŞ-ın bəzi ştatlarında çiy (pasterizasiya olunmamış) süd satışına qadağa qoyulub. Lakin 1949-cu ildən ondan hazırlanan pendirlərin ən azı 60 gün saxlanması şərti ilə satışına icazə verilir. Bu dövrdə patogen mikroorqanizmləri məhv etdiyinə inanılan təbii turşular və fermentlər istehsal olunur.

Südün oksidləşməsinin quş qripi virusunu təsirsiz hala gətirə biləcəyini yoxlamaq üçün alimlər mini pendirlərin bir neçə variantını hazırlayıb və onlara H5N1 əlavə ediblər. Pendirlər üç pH (turşuluq) səviyyəsində istehsal edilmişdir, ən az turşudan (6,6) ən turşuluya (5,0).

Tədqiqatçılar daha sonra virusun nə qədər yaşaya biləcəyini və infeksiyaya səbəb ola biləcəyini görmək üçün mayalanmış toyuq yumurtalarına pendir taxılları təqdim etdilər. Virus səviyyələri ilk yeddi gündə yüksək olaraq qaldı və sonra ən az turşulu iki pendirdə azaldı. Virus iki aylıq müddət ərzində yoluxucu olaraq qaldı, lakin daha sonra ən yüksək turşuluq (pH 5.0) olan pendirdə bütün virus hissəcikləri yox edildi.

“Tədqiqatımız göstərir ki, HPA1 H5N1 virusu pendirin hazırlanması prosesi boyunca diqqətəlayiq davamlılıq nümayiş etdirir”, – müəlliflər qeyd ediblər.