Perm Milli Tədqiqat Politexnik Universitetinin (PNRPU) alimləri orqanizmə təsir etmədən şirin dad verən adi qamış şəkərini ən təsirli əvəzedicilərin adını açıqlayıblar.
Bu barədə Gazeta.ru-ya elmi qurumun mətbuat xidmətindən məlumat verilib.
İnsanların ən çox istehlak etdiyi şəkər növü qlükoza və fruktozadan ibarət olan bir disakarid olan saxarozadır. Bədəni enerji ilə təmin edirlər, lakin bədən hər hansı digər karbohidratlardan qlükoza əldə edə bildiyi üçün vacib hesab edilmir.
Bəzi hallarda bədən şəkəri düzgün emal edə bilmir. Məsələn, bu diabetdə olur.
Şəkər sorulmazsa, qanda qalır və bu, hiperglisemiyaya səbəb ola bilər. Eyni zamanda hüceyrələr lazımi enerjini almır, bu da ən azı yorğunluğa səbəb olur.