Kişmiş, taxıl, alma və giləmeyvə şirniyyata olan həvəsinizin öhdəsindən gəlməyə kömək edəcək.
Bu barədə ispaniyalı dietoloq Kristina Barrantes Vanity Fair-ə müsahibəsində danışıb.
Mütəxəssis izah edib ki, şəkəri yüksək olan qidaları daha çox yemək istəyi biokimyəvi prosesdir. Şəkər qəbul etdiyiniz zaman beyniniz dopamin, serotonin və endorfinlər, həzz və sakitlik hisslərinə səbəb olan hormonları ifraz edir.
Az miqdarda şəkər balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin çox şəkər kilo almağa, enerji itkisinə və diabet və ürək xəstəliyi riskinin artmasına səbəb ola bilər. Həmçinin, şokolad və şirin içkilər qəbul etdikdən sonra qanda qlükozanın artması qeyri-bərabər bir dairə yaradır: qısa müddətli emosional yüksəlişdən sonra əsəbilik və yorğunluq yaranır.
Barrantes deyir ki, lif, zülal və quinoa, qarabaşaq yarması, darı, alma, giləmeyvə və qoz-fındıq kimi sağlam yağlarla zəngin qidalar bu təsirin qarşısını almağa kömək edə bilər. Qənnadı məmulatları da alternativlərlə əvəz edilə bilər – təbii şərbətlər və ya üzümlər, qlükoza kəskin sıçrayışlara səbəb olmur.