Piroqov Universitetinin İnsan Biologiyası və Patologiyası İnstitutunun patofiziologiya və klinik patofiziologiya kafedrasının baş müəllimi, qastroenteroloq Yekaterina Titova Qazeta.Ru-ya bildirib ki, iri suşi və rulon dəstləri mədəaltı vəzi zədələyə bilər.
“Böyük kalori və duz yükü ilə yanaşı, bu, mədəaltı vəzi zədələyir. Orqan eyni vaxtda həm karbohidratlar (düyü) və yağlar (pendir, souslar) üçün çoxlu miqdarda fermentlər istehsal etməlidir. Bu, xüsusilə piylənmə, ateroskleroz və şəkərli diabet (1 və 2 tip) üçün təhlükəlidir, çünki bu, qlükoza, trigliserit və trigliseridlərə səbəb ola bilər”. izah etdi.
Bundan əlavə, belə böyük həcmdə ağır, tanış olmayan yeməklər şişkinlik, mədədə ağırlıq və ürək bulanmasına səbəb ola bilər.
“Nəhayət, zəhərlənmə riski də yüksəkdir: inqrediyentlər nə qədər çox olsa, birinin keyfiyyətsiz olma ehtimalı bir o qədər yüksəkdir.” Təhlükə düzgün olmayan saxlama və hazırlıqdır. Məsələn, balıq düzgün saxlanmasa, o, bakteriya və viruslar üçün ideal bir çoxalma zəmininə çevrilir. Kəsmik də təhlükə yarada bilər; əsas təhlükə xarab olmaqdır. Belə pendir düzgün olmayan temperaturda saxlandıqda bakteriyalar, o cümlədən stafilokoklar üçün ideal çoxalma yeridir. Bu, ağır qida zəhərlənməsinin ümumi səbəbidir”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.