Beynəlxalq alimlər qrupu tərəfindən aparılan araşdırma mikroplastiklərin bütün içkilərin, o cümlədən şirə və kofenin tərkibində olduğunu göstərib, Metro yazır.
“Science of the Total Environment” jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, mikroplastiklər demək olar ki, bütün məşhur içkilərdə, həm isti, həm də soyuqda aşkar edilib.
Alimlər 155 nümunəni araşdırıb və ölçüləri 10 ilə 200 mikrometr arasında dəyişən hissəciklər aşkar ediblər. Çirklənmə mənbəyi plastik fincanlar, samanlar, qarışdırıcılar, çay paketləri və hətta qəhvə filtrləridir. İsti içkilərdə soyuqdan daha çox mikroplastik var: məsələn, plastik stəkanda isti çayda orta hesabla 22, şüşə stəkanda təxminən 14, premium çay paketlərində isə 30-a qədər hissəcik aşkar edilib.
Araşdırmaya görə, mikroplastiklər təkcə çay və qəhvədə deyil, şirələrdə də var. Mikroskopik plastik fraqmentlər bədənə hava, su və qida ilə, həmçinin kosmetik vasitələrdən istifadə edərkən və ya sintetik paltar geyindikdə dəri vasitəsilə daxil ola bilər.