Toyuq qaraciyərinin əsas faydalı xüsusiyyətləri açıqlanıbbackend

Toyuq qaraciyəri sağlam dəri, saç, dırnaq və sinir sistemi üçün lazım olan biotin (vitamin B7) tərkibinə görə “rekordçudur”.

Bu barədə Wellness Pulse-a Danimarkadakı Orhus Universitetinin VIA Kollecində qidalanma üzrə mütəxəssis və qlobal qidalanma mütəxəssisi Sandra Vigelene məlumat verib.

Biotin bir çox vacib bədən funksiyalarında əsas rol oynayan suda həll olunan bir vitamindir.

“Digər B vitaminləri kimi, bu əsas qida maddəsi qidanın enerjiyə çevrilməsinə kömək edir, xüsusilə yağ turşuları, qlükoza və amin turşularının mübadiləsində. Orqanizm bunu istehsal edə bilmədiyi üçün biz hər gün qidadan biotin alırıq”, – ekspert izah edib.

Mütəxəssis cavab verdi ki, B7 vitamini də sinir sisteminin fəaliyyətini dəstəkləyir. Bundan əlavə, tez-tez dırnaqların, dərinin və saçın vəziyyətini yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur, bu da onu bir çox pəhriz əlavələrinin məşhur tərkib hissəsi edir. Həkimin sözlərinə görə, biotin çatışmazlığı olduqca nadirdir. Ancaq alkoqol asılılığı olan insanlarda, ana südü ilə qidalanan və hamilə qadınlarda baş verə bilər.

Biotinlə zəngin qidalara yumurta, soya, mal əti qaraciyəri, qızılbalıq, avokado, donuz əti və iri göbələklər (portobello) daxildir. Bununla birlikdə, bu maddənin tərkibinə görə “rekordçu” toyuq qaraciyəridir. Məhsulun hər porsiyasında (75 q) biotinin miqdarı 138 mkq-a (gündəlik dəyərin 460%-i) çata bilər.