Resveratrol ürək və qan damarları üçün faydalı olan bir antioksidandır. Tut, zoğal, qırmızı və ağ şərab, kakao paxlası, lingonberries, qarağat, fıstıq və s. kimi məhsullarda olur.
Bu barədə Gazeta.Ru-ya dietoloq, qastroenteroloq və ANO Elmi Tədqiqat Mərkəzinin “Sağlam Qidalanma” icraçı direktoru Nuriya Dianova məlumat verib.
“Resveratrol bitki mənşəli təbii birləşmədir. Birincisi, resveratrol sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək oksidləşdirici stresslə mübarizə apara bilər. İkincisi, bədəndəki iltihabi göstəricilərin səviyyəsini azalda bilər ki, bu da 2-ci tip diabet və ürək-damar xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərin müalicəsində faydalı ola bilər. Üçüncüsü, resveratrol ürəyin sağlamlığını yaxşılaşdıra, qan dövranını yaxşılaşdıra və qan dövranını yaxşılaşdıra bilər. “Nəhayət, resveratrol ömrü uzadır və metabolik sağlamlığı yaxşılaşdırır”, – deyə Dianova izah edib.
Həkimin sözlərinə görə, resveratrol bağırsaqlarda tez sorulur, lakin onun qida əlavələrində bioavailability cəmi 12% təşkil edir.