Ürək xəstəliklərindən qoruyan gündəlik məhsul açıqlanıbbackend

Monaş Universitetinin avstraliyalı alimləri müəyyən ediblər ki, orta miqdarda yumurta istehlakı yaşlı insanlarda ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini demək olar ki, üçdə bir azalda bilər.

Tədqiqat Nutrients elmi jurnalında dərc olunub.

Mütəxəssislərin nəticələri ASPREE Yaşlıların Uzunlamasına Tədqiqi (ALSOP) tədqiqat layihəsində iştirak edən 70 və daha yuxarı yaşlı 8756 böyüklərin məlumatlarına əsaslanır.

Tədqiqat iştirakçıları yumurta istehlakının tezliyini özləri bildirdilər: heç vaxt/nadir hallarda (ayda 1-2 dəfə), həftəlik (həftədə 1-6 dəfə) və ya gündəlik (gündəlik/gündə bir neçə dəfə). Tədqiqatçılar həftədə 1-6 dəfə yumurta yeyənlərin nadir hallarda və ya heç vaxt yumurta yeməyənlərlə müqayisədə bütün səbəblərdən ölüm riskinin 15%, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskinin isə 29% daha az olduğunu aşkar ediblər.

“Yumurta yüksək keyfiyyətli zülal, B vitaminləri, doymamış yağ turşuları, xolin və digər vacib mikroelementləri ehtiva edən qida ilə zəngin qidadır. Onlar xüsusilə yaşla əlaqədar fiziki funksiyaların azalması ilə qarşılaşa bilən yaşlı insanlar üçün faydalıdır,” tədqiqatın aparıcı müəllifi Holly Wilde izah etdi.